Vogelaar: CDA wilde niet met CU in kabinet

Het CDA wilde na de verkiezingen in 2006 geen kabinet met de ChristenUnie vormen. Dat schrijft oud-minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar in haar memoires. Volgens Vogelaar wilde het CDA liever met GroenLinks in zee.

In het boek Twintig maanden knettergek schrijft Vogelaar met haar partner Onno Bosma dat Jacques Tichelaar, de rechterhand van PvdA-leider Wouter Bos tijdens de formatie, haar op 17 december 2007 belde. Tichelaar vroeg of zij voor de PvdA informateur wilde worden voor een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Volgens Vogelaar zei Tichelaar daarbij dat de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer "heel sterke signalen van het CDA krijgt dat ze niets zien in een coalitie met de ChristenUnie. Ze zouden erop uit zijn om deze formatie te laten mislukken om daarna met GroenLinks in zee te gaan".

Vogelaar stelt dat zij daarop voor de eer bedankte omdat het dus "een mission impossible" was. Even later schrijven zij en Bosma: "Volgens Tichelaar is het vooral het katholieke smaldeel in het CDA dat niets wil weten van de orthodoxe christenheid. Maar hij sluit nu niet uit dat deze coalitie er toch komt."

Eind februari 2007 is het dan zover. Het kabinet Balkenende IV met CDA, PvdA en ChristenUnie staat op het bordes. In de maanden erna blijkt dat Bos en de nieuwe Integratieminister steeds slechter door één deur kunnen. Volgens Vogelaar houdt de PvdA-leider zich bijvoorbeeld niet aan zijn woord.