Proces tegen Iraakse schoenengooier uitgesteld

Het proces tegen de Iraakse journalist die zijn schoenen naar de voormalige Amerikaanse president George W. Bush gooide, is donderdag in Bagdad begonnen. De journalist Munthazer al-Zaidi kwam met een stropdas in de kleuren van de Iraakse vlag de rechtszaal binnen.

Zaidi gooide zijn schoenen naar Bush, toen die in december op bezoek in Irak was. De journalist kan maximaal vijftien jaar cel krijgen wegens agressie tegen een staatshoofd dat het land bezoekt.

Het gooien van schoenen is een grove belediging in veel Arabische landen. Zaidi werd op slag een beroemdheid en de beelden van de wegduikende Bush zijn talrijke malen herhaald op televisie. In de Iraakse stad Tikrit kwam een monument om Zaidi te eren, maar de autoriteiten verwijderden de bronzen schoen al snel.

Update 10:49: Het proces tegen de journalist is tot 12 maart verdaagd. De journalist Muntazer al-Zaidi was de rechtszaal binnengekomen met een Iraakse vlag om zijn hals geknoopt.

Zijn broer Uday noemde het proces een historische test voor het Iraakse juridische systeem. "Als hij wordt vrijgelaten, is dat het bewijs dat het juridisch systeem onafhankelijk is", aldus de broer van de schoenengooier.


Bush was sneller dan schoen van Iraakse journalist.  (foto: ANP)