'Ophef over schaatshooligan is azijnpisserij'

Hij is een overenthousiaste schaatsfan noch een schaatshooligan. Student communicatiewetenschappen Oscar, die zondag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Thialf in een berenpak het ijs op rende, deed gewoon mee aan een wedstrijd van energiedrankje Go Fast. De opdracht: maak een originele, spraakmakende, humoristische of extreme video die veel bekeken en doorgestuurd gaat worden. Hoofdprijs: 10.000 euro.

Veelbekeken is het filmpje van de 25-jarige Oscar inderdaad. Veel bekritiseerd ook. Een woedende Sven Kramer, na wiens rit op de tien kilometer Oscar het ijs betrad, duwde de als beer verklede student resoluut het ijs af. Achteraf had hij spijt dat hij niet harder had ingegrepen. "Ik had hem beter een rechtse directe kunnen geven, straks gaat iedereen dit nog doen." Ook bij Thialf waren ze 'not amused' over de stunt; Oscar kreeg een stadionverbod van een jaar opgelegd.

Zwaar overdreven, aldus Go Fast. "Het is drukte om niets, azijnpisserij", oordeelt woordvoerder Wim van Gilst, die echter toegeeft aanvankelijk zelf ook wel te zijn geschrokken van de actie. "Het was op het randje, maar ik zat er al snel met een glimlach naar te kijken. Het was apart en ludiek, en dat past wel bij ons merk." Van Sven Kramer had Van Gilst meer verwacht. "Ik heb respect voor hem als sporter, maar zijn reactie vind ik kinderachtig."

Toekomstige deelnemers aan de wedstrijd van Go Fast kunnen zich de moeite besparen om nog verder te gaan; het filmpje van de beer is de grens. "Het is niet de bedoeling om anderen schade te berokkenen."