Tekening Australische brandstichter verspreid

De Australische politie heeft vandaag een eerste compositietekening van een vermoedelijk brandstichter verspreid. De man van midden twintig is in de omgeving van een brandhaard ten noorden van Melbourne gesignaleerd. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Zeker 181 mensen zijn omgekomen en 1831 huizen zijn verwoest door bosbranden die ongeveer een week woeden in het zuidoosten van Australië. Meer dan zevenduizend mensen raakten dakloos.

De politie heeft twee andere verdachten in het vizier. Een van hen is opgepakt en wordt verhoord. Een ander is nog niet aangehouden, maar de politie weet om wie het gaat. De autoriteiten gaan ervan uit dat het merendeel van de ongeveer vierhonderd brandhaarden is aangestoken. De politie pakte zaterdag twee vermoedelijke brandstichters op. Donderdag werden twee personen aangehouden, maar die zijn inmiddels zonder aanklacht weer vrijgelaten.

Van de 20.000 tot 30.000 bosbranden die Australië jaarlijks teisteren wordt de helft ongeveer aangestoken, aldus onderzoekers. Dit soort brandstichters zou een psychische bevrediging zoeken, zoals spanning, erkenning, controle over hun omgeving of de kick om brandweerlieden en reddingswerkers een brand te zien bestrijden.