Gezocht: 'Marokaan met gilim ko jas'

"ivm aanranding Graaf Floris weg, weg ri PC bothstraat. 3 x marokaan, ong 16jr, do broek, gilim ko jas 3x muts, 3 x rugtas, 3x fiets Info: 0800-0011." Wie dit sms-berichtje snapt, werkt waarschijnlijk bij Burgernet in Gouda. Zij zonden vorige week dit, voor vele honderden mensen, onbegrijpelijke bericht rond. Buiten het feit dat het woord 'Marokaan' fout staat gespeld valt ook de omschrijving 'gilim ko jas' op.

Hugo Vos, projectleider Burgernet van politie Hollands Midden geeft toe: "Dit verdient beslist geen schoonheidsprijs" Volgens hem valt dit berichtje onder de kinderziektes: "Het bericht is niet van het juiste niveau. Voor de tekstberichten moeten we leren om met weinig karakters een goed bericht te maken. We kunnen, vanwege de snelheid waarmee een opsporingsbericht moet worden rondgezonden, maximaal 160 leestekens kwijt in een bericht. Dit vraagt wel om specifieke vaardigheden."

Cryptische afkortingen
Afkortingen zijn niet te voorkomen in berichten volgens Vos: "Wat nu op 6 februari is gebeurd, is dat het sms-bericht via de email aan de deelnemers van Burgernet is verstuurd. Een kwestie van het juiste vinkje plaatsen. Dit doen we in het vervolg niet meer." De vage tekst in het berichtje verklaart hij als volgt: "De oplossing voor gilim ko jas is glimmende korte jas. Je weet wel, zo'n gewatteerde jas. Gilim is een tikfout. Er is meteen actie ondernomen om de kwaliteit te verbeteren. Het bericht dat we na afloop van de actie hebben verzonden zag er beter uit: "15.10 uur: 2632 deelnemers hebben uitgekeken met 6 eenheden politie. Heeft geen resultaat opgeleverd. Ieder bedankt voor het uitkijken. Afzender Burgernet." Ook de berichten daarna zijn zonder fouten of onduidelijkheden verzonden."

Positief
Hoewel dit bericht niet representatief was voor Burgernet weet de projectleider het voorval ook positief te benaderen: "Na elke actie van Burgernet melden zich opnieuw tientallen deelnemers aan." Sinds de invoering in november vorig jaar nemen er 2920 mensen deel aan het project, en slechts drie mensen hebben zich tot nu toe afgemeld omdat ze gingen verhuizen of vanwege slechte bereikbaarheid. Het aantal acties van Burgernet staat op acht, waarbij in totaal 10.000 deelnemers zijn benaderd.

Met dank aan Emslander voor de submit