Wilders gearresteerd en teruggestuurd

Geert Wilders is gearresteerd op Heathrow Airport. Hij heeft bovendien een brief van de douane gekregen waarin staat dat hij niet welkom is in het Verenigd Koninkrijk. Na aankomst op het vliegveld werd Wilders direct naar een kamertje van de Britse immigratiedienst afgevoerd. Hij zal waarschijnlijk met een van de eerst volgende vluchten terugkeren.

Geert Wilders wilde op uitnodiging van een lid van het Britse parlement zijn film Fitna vertonen in het parlement. De PVV-voorman werd dinsdag al de toegang tot Engeland ontzegd, volgens de Britse regering zou hij een bedreiging zijn voor de veiligheid. Wilders was vastbesloten toch te gaan, naar zijn mening omdat het anders een belediging zou zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Het Engelse parlement hield voet bij stuk, ook na verzoeken van het Nederlandse kabinet nog eens na te denken over het besluit.

Update 15.45
De Engelse overheid heeft laten weten dat Wilders de toegang is geweigerd "vanwege het verspreiden van extremisme, haat en gewelddadige praat."

Update 15.59
Zoals vaker met breaking nieuws, spreken sommige bronnen elkaar tegen. Zo meldt de BBC dat het nog helemaal niet zeker is of Wilders wordt teruggestuurd. Hij wordt momenteel ondervraagd en daarna zal een beslissing volgen.

Update 16.36
Inmiddels melden ook CNN en de PVV dat Wilders aangehouden is en binnen enkele uren terug zal vliegen naar Nederland.  

Update 16.55
De brief die Wilders van de douane kreeg is hier te vinden.

Laatste update van dit bericht
Geert Wilders is weer onderweg naar Nederland.