Een jaar celstraf voor 'kaping uit liefde'

De 38-jarige Dordtenaar die vorig jaar een valse melding deed van een vliegtuigkaping, heeft een jaar celstraf gekregen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag bepaald.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde de man voor het misbruiken van het alarmnummer en het vrees aanjagen van de bemanningsleden. De rechters achten echter niet bewezen dat hij het vliegtuig tijdens de vlucht in gevaar heeft gebracht of een valse bommelding heeft gedaan.

Köksel K. belde in augustus de alarmcentrale 112 met de melding dat Al Qaida onderweg was naar Rotterdam Airport om een vliegtuig van Transavia te kapen. Met het telefoontje wilde hij voorkomen dat zijn minnares Hinda op vakantie zou gaan met haar vaste vriend Fatih.

De melding kwam binnen terwijl het toestel van Transavia op het punt stond te vertrekken naar Turkije. De marechaussee hield daarop de kist uren op Rotterdam Airport aan de grond met aan boord nog alle passagiers en bemanningsleden. Zij mochten 's avonds het vliegtuig verlaten en vertrokken rond middernacht alsnog naar Bodrum.

De man heeft bekend de melding te hebben gedaan. Volgens zijn advocaat, Arjéh Baumgarten, had zijn cliënt geen enkel terroristisch motief. Hij wilde voorkomen dat zijn minnares op vakantie zou gaan met haar vaste vriend en belde daarom naar 112. Baumgarten houdt rekening met de mogelijkheid dat er schadeclaims worden ingediend.

Doorzoekingen in het vliegtuig leverden geen wapens of explosieven op. Drie personen werden aangehouden. Een van hen ging diezelfde avond nog vrijuit omdat hij onschuldig bleek.

Een 29-jarige vrouw uit Dordrecht is de andere verdachte in de zaak. Zij werd eerder vrijgelaten omdat er onvoldoende bewijs is om haar langer vast te houden. Een 31-jarige Dordtenaar, de vaste vriend van de vrouw, is ook op vrije voeten, omdat hij niets met de vermeende kaping van doen had.


Een jaar celstraf voor kaping uit liefde'  (foto: DAG)