Kinderen te mager door vetarm eten

Consultatieartsen maken zich zorgen over kinderen die niet de nodige voedingsstoffen binnen krijgen. Veel ouders zijn bang voor een overgewicht bij hun kinderen en geven hen vaak te weinig eten of caloriearme en light producten. Hierdoor krijgen ze te weinig vet binnen, wat nodig is voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen.

Elise Buiting, voorzitter van de Artsenvereniging Jeugdgezondheidszorg, hoort regelmatig verhalen van ouders die doorslaan door alle berichten over obesitas en daardoor hun kinderen op een streng dieet zetten. Het gaat dan vooral over zuivel- en light producten. Men moet zich ervan bewust zijn wat men jonge kinderen voorzet, maar onder de zes jaar moet het menu voor 20 tot 40 procent uit vetten bestaan.

Volgens psychiater Annemarie van Elburg van Altrecht, werkzaam in een centrum voor eetstoornissen, krijgen ouders een verkeerd beeld door de voorlichting over gezonde voeding. Door alle berichtgeving over obesitas zijn er ouders die zelf extreem gezond gaan eten. Ze vergeten hierbij dat kinderen meer vet nodig hebben dan zij zelf.