'Werkloosheid VS op 14 procent'

Volgens Dan Gross, redacteur van het Amerikaanse Newsweek, is de werkloosheid in de VS geen 7,6 procent, zoals de regering vermeldt, maar wellicht wel 14 procent. Dat zei hij op MSNBC. Het blijkt dat 7,6 procent slechts de groep mensen aanduidt die geen enkele baan heeft. Alle mensen die geforceerd parttime werken, minder dagen draaien, tijdelijk naar huis zijn gestuurd of vrezen zeer binnenkort hun baan te verliezen, vallen buiten het officiële cijfer.

Ook werklozen die door de crisis menen geen werk te kunnen vinden en gestopt zijn met zoeken, vallen buiten de bijna 8 procent in de officiële cijfers. “Als je al die genoemde groepen bij het totaal optelt, zit je op bijna 14 procent,” aldus Gross. Dat is nog maar 9 procent onder het dieptepunt van 1933. 7,6 procent is werkloos, 6,3 procent, ofwel de eerder genoemde categorieën, is 'verborgen' werkloos. In december werden 600.000 mensen ontslagen.

Gross: “Alleen de vraag 'heb je een baan of niet' is niet genoeg. Er zijn zoveel mensen die de maand niet meer rondkomen doordat ze minder kunnen werken, die dus búiten het werkloosheidscijfer vallen. Als je alle verloren arbeidsuren optelt, zit je al op ruim 11 procent werklozen.”

Daar komt nog eens bij dat een groot deel van de Amerikaanse bevolking onder de 16 of boven de 65 is. Slechts 59 procent van de Amerikanen boven de 16 werkt. Het land, dat ruim 310 miljoen inwoners telt, heeft 'slechts' 113 miljoen fulltime, en 26 miljoen parttime banen te bieden.

Het interview op MSNBC.
Submitter:  Bron: MSNBC/Newsweek