Poolse vrouwen vrijuit voor topless zonnen

De twee Poolse vrouwen die een boete kregen voor topless zonnen gaan vrijuit. Een rechtbank in Szczecin maakte dit gisteren bekend. Het vonnis van een lagere rechtbank werd hiermee ongedaan gemaakt. De rechtbank gaf aan dat de veroordeling onterecht was omdat het topless zonnen 'noch tot een schandaal noch tot verontwaardiging heeft geleid'.

De twee dames (26 en 28 jaar oud) werden afgelopen lente op een strand aan de Oostzee bekeurd. ze weigerden echter de boete te betalen, omdat topless zonnen niet expliciet verboden is bij de Poolse wet. Verder vonden ze dat ze de andere zonaanbidders niet hebben beledigd, vele namen het zelfs voor hen op. In november werden ze veroordeeld tot een boete van 150 zloty (32 euro). Volgens de uitspraak van de lagere rechtbank gaan het openbaar tonen van naaktheid tegen de sociale normen en waarden van Polen in. Tegen die uitspraak ging het duo met succes in beroep.

Eén van de twee vrouwen is het bekende glamourmodel Dorota Krzysztofek, dat regelmatig topless in Poolse mannenbladen stond. De zaak werd uitgesteld vanwege de massale mediabelangstelling. Het aantal journalisten paste namelijk niet in de rechtszaal.