Beatrix jarig - geruchtenmachine draait overuren

Beatrix is jarig en de geruchtenmachine draait weer op volle toeren. Elk bijzonder moment - de kerstrede, haar verjaardag - veroorzaakt opwinding. Het zou wel eens hét moment kunnen zijn dat ze haar aftreden aankondigt en het stokje overgeeft aan haar zoon, Willem Alexander. Ze zou vandaag uitgekozen kunnen hebben omdat haar moeder Juliana haar aftreden ook op 31 januari aankondigde. Ze was toen 'pas' zeventig, en koos haar 71e verjaardag (Koninginnedag) om de Akte van Abdicatie te ondertekenen.

Mocht ze vandaag overslaan, dan zou ze haar aftreden wel eens op 27 april (de verjaardag van Willem Alexander) kunnen aankondigen, zodat er op Koninginnedag meteen goedkeurend gejuicht kan worden. Ook 12 mei wordt als mogelijke datum genoemd. Dat was de datum dat koningin Wilhelmina haar abdicatie aankondigde, vermoedelijk als eerbetoon aan haar vader, Koning Willem de derde, die op 12 mei werd ingehuldigd.

Andere voorspellingen zijn dat ze het nog een jaartje volhoudt, en het stokje pas volgend jaar overdraagt. Zelf heeft ze er dan dertig jaar koningschap opzitten wat een mooi rond getal is. Ook zou Nederland dan op zijn retour kunnen zijn van de recessie waar het momenteel in verkeert, nu zou ze het land in ‘zorgen achterlaten’. Daarnaast kunnen Willem Alexander en zijn vrouw Maxima nog wel een jaartje bezig blijven met hun eigen werk.

Willem Alexander, een actieve veertiger, wekt bepaald geen weerstand op en het ietwat 'droevige' lot van zijn collega, de inmiddels 60-jarige Britse prins Charles, zal hem op zeker bespaard blijven. Charles zal vermoedelijk nog jaren moeten wachten tot hij de troon mag bestijgen.

Hoewel minister Donner het niet zou durven voorstellen, werken tot na je zeventigste, zijn er genoeg mensen die het wél doen, met Beatrix als voorbeeld. Afgerond zijn er volgens de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongeveer tweeduizend vrouwen die nog meer dan 35 uur per week werken. Allen zijn ze tussen de zeventig en vijfenzeventig jaar, en werken als zelfstandig ondernemer. Meer informatie over de aard van hun werkzaamheden ontbreekt. Het MKB Nederland, (de koepel voor het midden- en kleinbedrijf) denkt vooral aan vrouwen die meewerken in papa/mamabedrijfjes, vrouwen die een eigen winkeltje runnen of aan boerinnen. "Maar het is gissen, we weten het niet."

Al met al, omdat Beatrix vandaag 71 is geworden, gonst het dus weer van de geruchten. Ook omdat bijzondere data een rol spelen en de verwachting is dat ze haar aftreden niet op een doorsnee maandag bekendmaakt. Wat vind jij? Stem op de poll!

Met dank aan Redcoon voor de submit.