BiZa Irak: 'Blackwater moet weg'

Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken liet vandaag weten, dat het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater niet meer welkom is binnen de Iraakse landsgrenzen. Afgelopen vrijdag is de Amerikaanse ambassade in Bagdad, die verantwoordelijk was voor het inhuren van Blackwater, al op de hoogte gesteld.

De woordvoerder gaf als reden van het niet verlengde contract het door Blackwater negeren van internationale verdragen. De beveiligingsfirma, die de afgelopen jaren berucht is geworden voor hun onbehoorlijke gedrag, excessieve gebruik van geweld en maken van vele burgerslachtoffers, zorgde al eerder voor de nodige spanningen.

Zo werden door Blackwater in 2007 zeventien Irakezen doodgeschoten. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI concludeerde al dat er geen aanleiding voor dit incident was, en dat ook andere in burgerslachtoffers uitlopende misstappen van Blackwater niet goed te verantwoorden waren. Na het incident in 2007 gingen Irakezen in het hele land de straat op om te demonstreren; ook zorgden de nodeloze schietincidenten voor een bekoelde relatie tussen de Iraakse en de Amerikaanse regering.