Lintworm maakt opmars in Nederland

De lintworm dreigt een opmars te maken in ons land, waarschuwt het bureau risicobeoordeling van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Via besmet Roemeens rundvlees zou de parasiet zijn weg naar Nederland vinden.

In Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije komen de mogelijk dodelijke infecties met echinococcen veel voor. Nederland importeert sinds de uitbreiding van de EU steeds meer vlees uit Roemenië. Bij elf van de ruim tweeduizend Roemeense runderen die in 2007 en 2008 in Nederland geslacht werden, is de lintworm vastgesteld. Het aantal werkelijke besmettingen wordt door het bureau hoger geschat.

In Roemenië was in 2007 21 procent van de runderen besmet met de parasiet en in 2008 zeven procent. "Aangenomen moet worden dat bij de huidige keuring van deze risicodieren een substantieel aantal diagnoses wordt gemist, zodat de kans op een infectie bij de mens zal toenemen", aldus inspecteur-generaal Kleinmeulenman in een brief aan minister Gerda Verburg (Voedselkwaliteit).

De parasiet wordt vaak slecht herkend door inspecteurs, omdat deze nauwelijks in Nederland voorkomt. Vlees uit risicolanden wordt daarom apart gecontroleerd en de VWA overweegt om de organen van risicokoeien hoe dan ook te laten vernietigen. Door bijscholing en meer tijd voor controles moeten de controleurs de parasier nu beter herkennen. 

Wie besmet vlees eet hoeft niet meteen ziek te worden hiervan. Meestal loopt de infectie via honden die besmet vlees rauw eten. In dit vlees zitten wormkoppen die zich in de hond verder kunnen ontwikkelen en waarmee later ook mensen besmet kunnen worden. De VWA meldt dat het risico voor mensen nu nog beperkt is.