Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 19

Dit weekend werd de negentiende speelronde in de eredivisie gespeeld. Koploper AZ vergrootte zijn voorsprong omdat het zelf won van De Graafschap en naaste belager Ajax onderuit ging tegen FC Groningen.

De wedstrijd tussen PSV en NAC Breda was dit jaar een wedstrijd tussen twee ploegen uit de subtop. PSV kreeg in de eerste helft veel ruimte maar deed daar weinig mee. Al kwam het wel op een 1-0 voorsprong toen Salcido een afgeslagen hoekschop alsnog binnenkopte. Vlak voor rust kwam NAC plotseling op 1-1. Doelman Isaksson werkte de bal niet goed weg, waarna Loran raak kon koppen. Kort na rust kreeg PSV verschillende kansen weer op voorsprong te komen, maar Afellay en Bakkal misten. Het was echter NAC dat via een knap schot van Kolkka op 1-2 kwam. Het was uiteindelijk Afellay die de eindstand op 2-2 bepaalde toen hij door de NAC defensie kon glippen.

De derby tussen Vitesse NEC is normaal gesproken erg beladen, maar daar was nu niks van te merken. Vooral voor rust was het een bloedeloze wedstrijd. Het enige hoogtepuntje was een kans voor Pothuizen die een bal over de doellijn kreeg uit een corner. De bal had echter de achterlijn al gepasseerd en het doelpunt werd afgekeurd. Na rust ging het tempo omhoog, en kregen beide ploegen kleine kansjes. Namens Vitesse kregen Hofs en Stevanovic kansen, en Schöne leverde namens NEC een knap schot af. Geen van deze kansen werden echter benut waardoor de wedstrijd in 0-0 eindigde.

De wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen ging lang gelijk op. Luis Suarez kreeg een goede kans, maar stuitte op de Groningse doelman Luciano. Vlak voor rust kwam Groningen op een 1-0 voorsprong via Holla. In de tweede helft voerde Ajax de druk op, maar kansen via Suarez en Vermaelen (op de lat) werden niet benut. Namens Groningen liet Lovre een kans onbenut. Een slotoffensief van Ajax kwam er nooit en in de slotminuten werd Jan Vertonghen nog met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Ook werd coach Marco van Basten vanwege aanmerkingen op de wedstrijdleiding naar de tribune gestuurd.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. SC Heerenveen klopte Roda JC met 2-0 en koploper AZ won met 2-0 van De Graafschap. Feyenoord speelde met 1-1 gelijk tegen Willem II en de wedstrijd tussen FC Utrecht en Sparta Rotterdam eindigde in 3-3. ADO Den Haag won met 0-1 van FC Volendam en FC Twente was met 1-2 te sterk voor Heracles Almelo.