Obama nu al een 'miserable failure'

Vijf jaar nadat president George W. Bush voor het eerst werd getroffen door een Google-bom is nu ook zijn opvolger Barack Obama aan de beurt. Wie in zoekmachine Yahoo de woordcombinatie ‘miserable failure’ intikt komt vrijwel direct uit bij de homepage van Obama op whitehouse.gov.

Deze inmiddels klassieke internetgrap heet een Google-bom, maar werkt ook op allerhande andere zoeksites. Door de woordcombinatie ‘miserable failure’ op zoveel mogelijk websites te linken naar de pagina van Obama denken zoekmachines dat de woordcombinatie en de homepage van de president aan elkaar gelieerd zijn. Volgens zoekexpert Danny Sullival is het een kwestie van tijd voor ook Google verwijst naar de homepage van Obama als je zoekt op misearable failure.

Nederland kende ook een aantal Google-bommen. Zo leidde de woordcombinatie ‘raar kapsel’ een tijd naar de pagina van Jan Peter Balkenende, kwam je via ‘gladjakker’ ooit uit op de homepage van Camiel Eurlings en was het intikken van het woord ‘vreemdelingenhaat’ genoeg om op de website van Rita Verdonk terecht te komen.

De techneuten van Obama werken inmiddels aan een oplossing voor het probleem. Eerdere pogingen van Google en het Witte Huis om ‘de bom’ te ontmantelen liepen echter op niks uit.