Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 18

Na een korte winterstop werd er dit weekend weer gespeeld in de eredivisie. Na deze achttiende speelronde staat AZ nog steeds bovenaan. Het won zijn wedstrijd, ook naaste achtervolger Ajax won zijn wedstrijd.

Feyenoord had een zeer bewogen week achter de rug, waarin trainer Gert Jan Verbeek werd ontslagen en ook technisch directeur Peter Bosz vertrok. Onder leiding van interim-coach Vlemmings was er tegen SC Heerenveen nog geen verbetering zichtbaar. Al na vier minuten keek het tegen een achterstand aan toen Bak Nielsen scoorde. Feyenoord kreeg daarna kansen, maar Biseswar (lat), Slory en Makaay scoorden niet. Uiteindelijk was het toch Makaay die na een knappe actie de 1-1 scoorde. Nog geen vijf minuten later was het alweer 2-1 voor Heerenveen via Pranjic. In de tweede helft was Heerenveen duidelijk de betere ploeg. Beerens en Kalou vonden doelman Timmer nog op hun weg, Smárason wist de wedstrijd te beslissen door de 3-1 te scoren.

De wedstrijd tussen NEC en Ajax ging aanvankelijk gelijk op. Ajax kreeg gedurende de eerste helft een overwicht, maar de beste kansen waren voor NEC. Een kopbal van Pothuizen werd van de lijn gehaald. Kort na rust kwam Ajax op een 0-1 voorsprong toen Sulejmani scoorde uit een vrije trap. Het werd al snel weer 1-1 via Zomer. Via wederom Sulejmani kwam Ajax weer op voorsprong. Hierna kregen beide ploegen kansen, en was het El-Akchaoui die de 2-2 scoorde. Ajax bleef hierna de aanval zoeken, ook nadat Cvitanich met rood het veld had verlaten. Uiteindelijk kwam het na een eigen doelpunt van Fernandez op 2-3. NEC kreeg nog kansen, maar diep in blessuretijd scoorde Gabri de 2-4.

Koploper AZ had het vandaag niet gemakkelijk tegen hekkensluiter FC Volendam. De ploeg uit Alkmaar begon nog wel goed aan de wedstrijd. Een schot van De Zeeuw ging nog naast, maar een paar minuten later was het via Ari wel raak. Hierna zakte AZ weg, en kreeg de thuisploeg zelfs kansen. Een stift van Jack Tuyp ging net over. Ook na de rust bleef dit spelpunt. AZ wilde niet, en Volendam kon niet, wat het er voor de neutrale toeschouwer niet leuker op maakte. De Zeeuw raakte nog de paal en een kwartier later viel de beslissing toen Mendes da Silva de 2-0 scoorde.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. De Graafschap won met 1-0 van Willem II en FC Twente was met 2-1 te sterk voor Vitesse. De wedstrijd tussen ADO Den Haag en Heracles Almelo eindigde in 2-2, NAC Breda kwam tegen FC Utrecht niet verder dan een 1-1 gelijkspel. PSV begon de tweede seizoenshelft teleurstellend, het werd 1-1 tegen Roda JC. De ontmoeting tussen Sparta Rotterdam en FC Groningen eindigde in 1-1.