Toiletactivist Sim Jae-duck overleden

De Zuid-Koreaanse toiletactivist Sim Jae-duck is vandaag op 69-jarige leeftijd overleden, maakte een woordvoerder van de Wereld Toilet Vereniging (WTO) vandaag bekend. Sim Jae-duck zette zich in voor een betere hygiëne via schonere toiletten.

Sim werd geboren in een wc. Dit kondigde destijds in Korea geluk aan. Toen hij in 1995 burgemeester van Suweon werd, begon hij campagnes voor schoon sanitair. Als het aan hem lag werden toiletten 'schone en mooie plaatsen van rust die vervuld zijn van cultuur'. In 1999 stichtte hij vervolgens de Koreaanse Toiletvereniging, die zich vervolgens over de hele wereld verspreidde en sinds 2001 als de Wereld Toilet Vereniging (WTO) verder ging.

Een jaar geleden begon Sim met de Wereld Toilet Vereniging die zich inzet voor een betere gezondheid dankzij schoon sanitair. Hun lijfspreuk is dan ook 'Toilet is leven'. Naar schatting leven er in arme landen ongeveer twee miljard mensen zonder toiletvoorzieningen.

In 2007 liet SIm een groot huis in de vorm van een toilet bouwen uit staal, beton en glas. Hij hoopte in zijn toiletpotvorminge huis in Suweon te sterven, maar overleed in een ziekenhuis in Seoul aan de gevolgen van kanker.

Een foto van het opmerkelijke huis is hier te vinden.

Meer informatie over de Wereld Toilet Vereniging is hier te vinden.