Artis treurt om dood babyolifantje

In de Amsterdamse dierentuin Artis was er afgelopen weekend veel verdriet. Een babyolifantje dat zaterdag was geboren is daar gisteren overleden. "Een klap die keihard aankomt", aldus een woordvoerder. "Alle verzorgers zijn zeer aangeslagen, en dan druk ik me nog erg rustig uit."

Het olifantenkalfje was de tweede telg van moeder Thong Tai (17) en werd twee en een halve maand te vroeg geboren. "Een olifant heeft een draagtijd van ongeveer 22 maanden. We waren al een hele tijd bezig met het trainen van Thong Tai, probeerden ons zo goed mogelijk voor te bereiden. Dat het olifantje dan na een dag overlijdt, dat hakt er in hoor."

In augustus 2005 beviel Thong Tai al van een dochter, Yindee. Dit olifantenkalf behoort nog steeds tot de kudde, die uit drie olifanten bestaat. De vader, Nikolai, is vorig jaar naar de dierentuin in het Duitse Hannover verhuisd.

Het dode olifantje heeft nog geen naam en het is nog niet duidelijk wat er met het olifantje gaat gebeuren. De moeder krijgt sowieso in eerste instantie de tijd om afstand te doen van het jong, omdat zij moet beseffen dat het diertje niet meer leeft. Ook zal de dierentuin nog onderzoeken hoe het kan dat het olifantje is overleden.

Dierentuin Blijdorp in Rotterdam is vorig jaar door hetzelfde lot getroffen. Een ongeboren olifantje overleed in moeder Irma. Het lichaam van dat olifantje is nog steeds niet naar buiten gekomen. Olifantenkoe Douanita staat op dit moment in Blijdorp op het punt van bevallen.