Emoties vertragen slotverklaring op Aruba

Op Aruba hebben delegaties van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba gisterenavond (lokale tijd) na uren vertraging het parlementaire overleg deze week weten te beëindigen met een slotverklaring.

Emoties over de registratie van Antilliaanse probleemjongeren die in Nederland wonen, de uitlatingen van PVV-Kamerlid Hero Brinkman en de afzegging van toespraken door Arubaanse ministers hebben het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) er uiteindelijk niet doen stranden.

"Behoorlijk teleurgesteld" en "maar we hebben de eindstreep gehaald", zijn woorden van de Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek. Hij reist dit weekeinde met een kleinere delegatie terug naar Nederland nadat Brinkman vanwege beledigingen over Aruba uit de delegatie werd gezet. "Ik heb afgelopen week mijn uiterste best gedaan om respect op te brengen voor de vrijheid van meningsuiting ook al werden dingen gezegd die vervelend aankwamen. Alle ontwikkelingen zullen zeker leiden tot discussies in Nederland."