Stress verergert huidziekte psoriasis

Stress kan de huidziekte psoriasis verergeren. Dat stelt psychologe Lisette Verhoeven in een proefschrift over stress en huidaandoeningen, waarop zij op 14 januari promoveert.

Verhoeven werkt op de afdeling Medische Psychologie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen.

De onderzoekster vond honderd psoriasispatiënten bereid een half jaar lang vragenlijsten in te vullen over de ernst van hun aandoening, over jeuk en krabgedrag, over mogelijk stressvolle gebeurtenissen in hun leven en de manier waarop ze met psoriasis omgaan. Ook bepaalde een arts maandelijks de ernst van de ziekte.

Uit het onderzoek blijkt dat psoriasis kan verergeren na een stresservaring. Dat gebeurt vooral bij psoriasispatiënten die veel piekeren over hun aandoening en bij degenen die veel last hebben van de jeuk en daarom gaan krabben. Dit krabgedrag is nadelig voor de huid en kan op lange termijn een aangeleerde reactie worden. Naar de psychosociale aspecten van psoriasis en andere huidaandoeningen was tot dusver nog nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan, aldus het UMC. Naar schatting kampen twee miljoen Nederlanders met een huidziekte.