Aboutaleb zorgt voor onderling vertrouwen

Ahmed Aboutaleb werd vanochtend geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Rotterdam. In zijn eerste toespraak zei hij tegen de gemeenteraad als speerpunt te willen werken aan het onderling vertrouwen tussen Rotterdammers. "Bruggenbouwen tussen mensen is zeker niet soft of vrijblijvend. Met beton en ijzer alleen komen we er niet", zei Aboutaleb.

De eerste burgemeester van Marokkaanse komaf is wel in voor een pittig debat: "Vertrouwen in elkaar kan niet groeien zonder een stevig debat over de fundamenten van onze rechtsstaat: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, gelijkheid van mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s, en bestrijding van discriminatie en achterstelling." Volgens Aboutaleb staat tien procent meer maatschappelijk vertrouwen gelijk aan een procent economische groei.

Jan Franssen, commissaris van de koningin in Zuid-Holland, sprak over een mijlpaal. Hij kon voor het afnemen van de eed zijn blijdschap niet onderdrukken. "Het is een bevestiging dat er voor allochtone Nederlanders geen glazen plafond hoeft te zijn. Een jongeman met een aantal technische opleidingen kan in dertig jaar tijd doorgroeien tot staatssecretaris en burgemeester van de wereldstad Rotterdam", zegt Franssen.

Niet alleen veel media, ook verschillende politici uit Den Haag woonden de installatie bij. Wouter Bos was aanwezig, net als Ronald Plasterk, Piet-Hein Donner en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Oud-burgemeester Ivo Opstelten was ook aanwezig, na een zitting van tien jaar heeft hij het veld geruimd.