Schaatsverenigingen staan paraat

Schaatsverenigingen wachten met spanning op wat het weer de komende dagen gaat doen om de eerste marathon op natuurijs te kunnen binnenhalen. De ijsvereniging in het Drentse Veenoord, al jaren goed voor de primeur, heeft de ondergrond vlak gemaakt en gaat vanavond kijken of het loont om 's nachts water te gaan uitrijden. Voor een goede ijsbaan moet het twee nachten lang zeker 5 graden vriezen en moet het overdag minimaal onder het vriespunt zijn, aldus een woordvoerder.

Het KNMI verwacht voor het einde van dit jaar enkele ijsdagen. Dat zijn dagen waarop het het hele etmaal vriest. Water van twee meter diep kan rekenen op ijs van vijf centimeter dik. Vrijdagnacht vriest het licht. Zaterdag, zondag en maandag worden temperaturen tussen de -6 en 2 graden verwacht.

Als het voldoende vriest wordt steeds een laagje water uitgereden met een giertank. Het ijs moet minimaal drie centimeter dik zijn voordat een wedstrijd kan worden aangevraagd. Veenoord zegt 'wel in de mood' te zijn voor de schaatspret, maar stelt dat het 'eigenlijk nog niet koud genoeg' is. "Maar we hopen er wel op."

Concurrent De Hondsrug in het Groningse Noordlaren, die eenmaal de primeur had, zegt dat het overdag nog te warm is. "Het is nu iets boven het vriespunt. Alles wat je 's nachts maakt is overdag weer weg." Er staat een container met zo'n twintigduizend liter water klaar om in de gereedstaande giertank te kunnen overhevelen. "We kunnen binnen vijf minuten starten." De vereniging houdt Piet Paulusma met zijn weersvoorspelling goed in de gaten. "Als het 's nachts -6, -7 graden is worden we langzamerhand wat actief. Het wordt vannacht -5, dus er is kans dat we een poging doen."


Schaatsverenigingen staan paraat  (foto: DAG)