Verhouding tussen generaties centraal in kerstrede

De kerstrede van Koningin Beatrix ging met name over de verhoudingen tussen ouderen en jongeren, zowel binnen als buiten het gezin. Goede familieverhoudingen en respect voor ouderen zijn volgens de koningin zeer belangrijk, ook de toenemende vergrijzing was onderwerp van haar toespraak.

De koningin liet weten dat er 'een zware last op jonge schouders' rust. De jonge generaties van nu moeten de ouderen gaan ondersteunen, maar het moet niet vergeten worden dat de jongeren van nu de ouderen van de toekomst zijn. De koningin stelde in haar toespraak dat ouderdom vaak als een probleem wordt gezien, maar wijsheid en verdraagzaamheid komt met de jaren. En het zijn juist wijsheid en verdraagzaamheid die voor betere verhoudingen tussen mensen kunnen zorgen.

De koningin liet weten dat door de vergrijzing de ouderen steeds meer het beeld gaan bepalen, maar dat de zorg voor de oudere generaties voor veel jongeren niet langer vanzelfsprekend is. Volgens haar moet de nieuwe generatie zich meer bewust worden van de verplichtingen die zij hebben ten opzichte van mensen die niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen.