Snelle oplossing voor Belgische crisis verwacht

De Belgische oud-premier Wilfried Martens, die namens de Belgische koning oplossingen zoekt voor de politieke crisis, trekt volgens politici nog deze week conclusies. Martens rondt al vanmiddag zijn gesprekken met partijvoorzitters af.

Hij weigerde alleen de voorzitter van het extreemrechtse Vlaams Belang te ontvangen, die daartegen met spandoeken en liederen betoogde. Meest besproken geschilpunt onder de partijvoorzitters is of de huidige vijf regeringspartijen moeten doorgaan tot de regionale verkiezingen in juni of tot de geplande parlementsverkiezingen in 2011.

Van de regeringspartijen wil alleen het Vlaamse liberale Open VLD de verkiezingen houden in juni. Samenvallende verkiezingen voor zowel deelstaten, het federale en Europese parlement zouden een einde maken aan de permanente verkiezingskoorts onder Belgische politici.

Maar de andere regeringspartijen willen het geplande mandaat afmaken tot 2011. Dat zorgt voor meer stabiliteit, stelde voorzitter Didier Reynders van de Franstalige liberale MR na zijn gesprek met Martens.

Onzeker is of een langdurige regering een beroep kan doen op Jean-Luc Dehaene (68), die veel wordt genoemd als kandidaat-premier. Dehaene is naar verwachting alleen beschikbaar voor een overgangsregering. Zijn vrouw heeft hem publiekelijk afgeraden opnieuw premier te worden.

Maar Herman van Rompuy, eveneens een veelgenoemde kandidaat, heeft nu gezegd niet beschikbaar te zijn als premier. Alternatief is nog de liberale premier Guy Verhofstadt, die momenteel teruggetrokken in Italië leeft.