Gratis software is goed

Waarom zou je geld uitgeven als het gratis even goed is? De Consumentenbond vergeleek een aantal bekende programma's met de gratis tegenhangers.

Sommige gratis software kan zich prima meten met betaalde programma's. Voor Office- of fotobeheerprogramma's hoef je geen cent te betalen. De gratis alternatieven voldoen namelijk prima. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de bond. Vooral open source-programma's worden steeds beter.

Microsoft Office is de standaard voor tekstverwerken of een presentatie maken. De meest uitgeklede versie van het pakket kost ongeveer honderd euro. De Consumentenbond noemt het gratis OpenOffice.org een goed alternatief omdat het kleiner is, gemakkelijker in gebruik én uitgebreider dan de thuisversie van Office 2007.

Wie een digitale camera heeft, heeft meestal ook duizenden foto's op de PC staan. Met speciale software kun je die foto's beheren. Volgens de Consumentenbond voldoet het gratis Google Picasa beter dan ACDSee Fotomanager 2009 (EUR120). Vooral in gebruiksgemak scoort Picasa beter.

De Consumentenbond is minder goed te spreken over het gratis brandprogramma Infrarecorder. Het doet wat het moet doen, maar het kan niet tippen aan het betaalde programma Nero (EUR75). Dit programma is aanzienlijk uitgebreider. Ook over het gratis alternatief voor Photoshop is de Consumentenbond niet te spreken. Met Elements 7 (EUR98), de uitgeklede consumentenversie van Photoshop kun je alles. De gratis tegenhanger The Gimp kan veel, maar is niet gebruiksvriendelijk.