Politiebrigades tegen alcohol in verkeer

De komende weken zullen op snelwegen in het hele land extra alcoholcontroles worden gehouden door zogenoemde 'vliegende politiebrigades'. De controles zullen onder meer op parkeerplaatsen en onderaan op- en afritten plaatsvinden. Alle bestuurders zullen moeten stoppen om een blaastest te ondergaan.

Het aantal doden door alcoholgebruik in het verkeer daalde vorig jaar naar 95, zo bleek gisteren. Acht jaar geleden, in 2000, was dit aantal nog tweehonderd. De verkeerspolitie wil het alcoholgebruik in het verkeer verder terugdringen, om nog meer alcoholgerelateerde verkeersdoden te voorkomen.

De daling die gisteren bekend werd gemaakt komt doordat Nederlanders vaker nuchter achter het stuur zitten. Ruim negentig procent van de bestuurders die vorig jaar een blaastest heeft ondergaan was helemaal, of bijna helemaal nuchter. Van de overtreders is tachtig procent mannelijk.

BoB blijft BoB tot hij weer thuis is 

Om de actie van de verkeerspolitie kracht bij te zetten is gisteren de campagne 'BoB blijft BoB tot hij weer thuis is' van start gegaan. Deze campagne moet BoBs die het lastig vinden om zich aan de BoB-afspraak te houden helpen de verleidingen tegen alcohol te weerstaan. Onderdeel van de campagne is een sms-dienst.

BoB kan zich via de website www.jebenttopbob.nl aanmelden als BoB en gedurende de stapavond krijgt de BoB dan drie smsjes. Hierin zijn vragen en een aanmoediging opgenomen die de BoB moeten helpen fris te blijven, zodat hij of zij zich aan de gemaakte afspraken houdt. Wanneer BoB de drie vragen juist beantwoord, zal hij een gele plastic BoBslee (die overigens centraal staat in de campagne) ontvangen als beloning.