'Hiv onder hetero's stijgt weer'

Het aantal met hiv geïnfecteerde Nederlanders is het afgelopen jaar fors gestegen. Bij heteroseksuelen was sinds 2003 sprake van een daling, maar die lijkt dit jaar tot stilstand te zijn gekomen. Dit komt doordat er meer risico's worden genomen, stelt Stichting HIV Monitoring vandaag. Hiv komt nog steeds vooral voor onder homoseksuele mannen.

De bestrijding en behandeling van het virus is wel succesvol, maar door het gestegen risicogedrag is er toch een stijging. "Dat zien we vooral in die groep mensen die nog niet weet met hiv besmet te zijn", licht stichtingsdirecteur Frank de Wolf toe. In Nederland staan 14.960 mensen geregistreerd als hiv-positief. Van deze groep worden er 11.896 behandeld in een van de 25 behandelcentra. De epidemie onder homoseksuele mannen is volgens De Wolf ondanks verbeterde hiv-testen nog niet onder controle.

Aids is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak onder mensen met hiv. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde maandag dat het aantal aidsdoden voor het eerst sinds 1994 is gestegen. Vorig jaar stierven 66 mensen aan de ziekte. Dat waren er in 2006 nog 48.

De stichting presenteert de resultaten morgen op de tweede nationale conferentie van de Stichting HIV Monitoring in het Tropeninstituut in Amsterdam. Op 1 december is het Wereld Aids Dag.