2,1 miljoen kijkers zagen dominostenen vallen

Het jaarlijkse spektakel Domino Day trok gisteravond 2,1 miljoen kijkers. Zij zagen hoe in het WTC Expo in Leeuwarden in totaal 4.345.027 dominostenen vielen, wat betekent dat het wereldrecord van 2006 overtroffen was.

Vorig jaar keken er ruim 2,7 miljoen mensen naar, maar het record was toen niet gehaald, mede dankzij de Builders Challenges. Gisteravond zijn er tevens tien andere dominorecords gebroken, onder andere de langste dominospiraal en de hoogste klim van dominostenen. Het was alweer de tiende keer dat er een poging werd gedaan om het record te verbeteren, alle pogingen waren geslaagd, behalve de poging van vorig jaar.

De bouwers van dit jaar zijn een paar weken van tevoren begonnen om in totaal 4,5 miljoen dominostenen neer te zetten in de hal. Volgens fysiotherapeut Jochum van Brummelen is het topsport. “Vergis je niet. Elke dag acht uur lang in dezelfde houding zitten is nog niet zo gemakkelijk”, vertelt hij aan BN DeStem. Van Brummelen en zijn collega's vangen al vijf jaar de bouwers op. “Dat gebeurt in de lunchpauze. De deelnemers werken volgens een heel strak schema – het is bepaald geen vakantie - en op die manier houden we hen niet van hun werk af”, legt hij uit.