'Op seks wordt niet bezuinigd'

Tijdens de kredietcrisis wordt er op alles bezuinigd. Mensen kopen minder, gaan minder op vakantie, en het 'luxe' leventje wordt drastisch aangepast. Het enige waar mensen niet op lijken te bezuinigen is eten en seks. Dat laat de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven weten.

“Mensen laten zich hun pleziertjes niet afnemen”, is directeur André van Dorst van mening. De vele exclusieve clubs, escortbedrijven en privéhuizen hebben nog geen klant minder gehad nadat de kredietcrisis een feit is. "In tijden van crisis moet er ook nog iets leuks zijn.”aldus Van Dorst.

De trots van vele bezoekers staat hoog. Laten merken dat je financieel aan de grond zit kan natuurlijk niet. “Als je daar ineens niet meer komt zal het zakelijk wel heel slecht met je gaan, denkt men dan.”

De seksbranche voelt altijd later pas wat eerdere bedrijven allang meemaken. Meestal stort de branche pas na driekwart jaar een klein stukje in. “Als de meeste bedrijven uit het dal klimmen, krijgen wij pas last.” Pas over een klein half jaar zal de seksindustrie wat last ondervinden zegt Van Dorst. “Als de consument gedwongen wordt te bezuinigen op luxe en plezier.”

De dames van lichte zeden merken daarentegen nu al enige verandering. Mensen proberen toch af te dingen en komen minder vaak. Toch hoopt de Rode Draad, de belangenvereniging voor prostituees, wel dat daar snel verandering in komt. Metje Blaak, woordvoerster van van De Rode Draad licht toe: “In december hebben de vrouwen het vaak extra druk wanneer bankiers en zakenlieden hun bonussen komen uitgeven. Het is nog maar afwachten of die bonussen er dit jaar inzitten.”

Er wordt door Blaak en Van Dorst niet verwacht dat er binnenkort sekshuizen moeten sluiten als gevolg van de crisis. Klanten zijn momenteel terughoudend met het uitgeven van geld maar zullen over een maand wel weer genoeg vertrouwen hebben om weer langs te komen.