'Strafmaat in Nederland juist erg hoog'

Naar aanleiding van het bericht dat het CDA de strafmaat ter discussie wil stellen, zegt hoogleraar Straf- en Procesrecht Ybo Buruma dat hier al lang onderzoek naar is gedaan. Volgens hem wordt er in Europa alleen in Engeland en Spanje strenger gestraft. Uit een onderzoek van het King's College in Londen blijkt dat zelfs landen als China en Saoudi-Arabië een mildere strafmaat kennen.

"Wonderbaarlijk dat het CDA dat vraagt", zegt Buruma. De hoogleraar wijst erop dat de opgelegde straffen in het buitenland weliswaar hoger zijn, maar dat veroordeelden vaak veel eerder vrij komen. "In Nederland gebeurt dat pas na het uitzitten van twee derde van de straf, maar in Turkije bijvoorbeeld is dat al na een vijfde van de straf en in Texas na een tiende. Daar word je veroordeeld tot honderd jaar en kom je na tien jaar vrij. In Europa is een crimineel alleen in Denemarken slechter af. Daar moet je drie vierde van de straf uitzitten."

Tussen 1995 en 2003 is de strafmaat aanzienlijk gewijzigd in Nederland. De straffen zijn hoger geworden. "De Amerikanen, altijd nummer één onder de stijgers, vonden dat wel sappig nieuws."

Advocaat Geert-Jan Knoops was een van de twee wetenschappers die eerder dit jaar de strafmaat in ons land onder de loep nam. De rechters leveren vrijwel altijd degelijk en correct werk af, zo luidde de conclusie van het onderzoek. Het idee dat er te laag wordt gestraft, ontstaat volgens Knoops omdat de rechter niet duidelijk genoeg uitlegt waarom hij een bepaalde straf oplegt. "Als een vader 180 uur dienstverlening krijgt voor een langere periode van incest met zijn dochter, dan heb je als rechter de verplichting de samenleving extra uit te leggen hoe je tot die straf bent gekomen. Vonnissen moeten transparanter, eenvoudiger, uitvoeriger en begrijpelijker. In het algemeen zie je dat mensen veel genuanceerder oordelen over een straf als ze de motivering kennen."