Schaatsen: Overzicht NK Afstanden

Het afgelopen weekend werd het Nederlands kampioenschap afstanden verreden in Heerenveen. Hieronder vind je een kort verslag van het hele weekend.

 

Vrijdag

Vrijdag werd Jan Smeekens de eerste Nederlandse kampioen van dit seizoen. Smeekens prolongeerde zijn titel op de 500 meter. De grote verrassing was Mark Tuitert, die na twee omlopen het brons veroverde. Jan Bos en Erben Wennemars stelden teleur en vielen buiten de prijzen en een ticket voor de wereldbekerwedstrijden. Bij de vrouwen prolongeerde Annette Gerritsen haar titel. Vooral haar tweede 500 meter in een tijd van 38,40, was zeer sterk. Grote verrassing was echter de relatief onbekende Thijsje Oelema die het brons pakte. De laatste afstand op de vrijdag was de 5.000 meter voor mannen. Sven Kramer prolongeerde daar met overmacht zijn titel. Met 6.14,90 was hij bijna acht seconden sneller dan zijn ploeggenoot Carl Verheijen.

Zaterdag

De zaterdag begon met de 1.000 meter voor vrouwen. Paulien van Deutekom prolongeerde daarin haar titel in een tijd van 1.16,66. Annette Gerritsen pakte het zilver, voor Natasja Bruintjes. De kilometer bij de heren was een prooi voor Stefan Groothuis. Erben Wennemars revancheerde zich voor de slechte 500 meter een dag ervoor en pakte zilver. Nederlands recordhouder Beorn Nijenhuis werd gediskwalificeerd omdat hij in de eerste bocht met zijn schaats buiten de lijn van de baan kwam. De zaterdag werd afgesloten met de 3.000 meter voor vrouwen en die werd een prooi voor Renate Groenewold. Ireen Wüst werd gediskwalificeerd. 

Zondag

Op de zondag pakte Paulien van Deutekom haar tweede titel van dit weekend. Ze werd Nederlands kampioene op de 1.500 meter. In de laatste rit wist ze de eerste plaats van Ireen Wüst over te nemen. Marrit Leenstra completeerde de top drie. Sven Kramer sleepte op fabuleuze wijze de Nederlandse titel op de 1500 meter in de wacht. Mark Tuitert legde beslag op de tweede plaats en Simon Kuipers werd derde. Even later voegde Kramer er zijn derde titel van dit weekend aan toe door ook de 10.000 meter winnend af te sluiten. De Fries wist de 10.000 meter te winnen in 13:09.84, waarmee hij Carl Verheijen en Bob de Jong ruim voorbleef. Verder werd nog de vijf kilometer voor de dames afgewerkt. Deze afstand leverde Renate Groenewold de tweede titel van het weekend op. Ze won voor Gretha Smit en de verrassende Lisette van der Geest. 

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!