Overvallers vrijuit na verdwijnen dossiers

De verdachten van de overval op de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo gaan vrijuit. Het strafdossier is zoekgeraakt, zodat justitie in hoger beroep geen zaak meer heeft. Onduidelijk is of het dossier bij het Openbaar Ministerie, het gerechtshof, of elders is verdwenen, zegt een woordvoerder van het ressortsparket in Amsterdam.

De vier kregen vorig jaar celstraffen van vier tot vijf jaar opgelegd, omdat ze eind november 2006 zeven medewerkers van de discotheek in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam gijzelden en vastbonden. Een 26-jarig personeelslid raakte gewond door een klap op zijn hoofd met een vuurwapen. De daders gingen er onder meer met de inhoud van de kluis vandoor. Het Openbaar Ministerie had straffen tot 5,5 jaar cel geëist.

De advocaat-generaal heeft gisteren voor het gerechtshof gevraagd de zaak niet-ontvankelijk te verklaren. "Dat is verplicht: omdat er geen origineel dossier is, is er geen zaak meer", licht de woordvoerder toe. Hij benadrukt dat niet duidelijk is waar en hoe het dossier kon verdwijnen. "Maar het komt op ons bordje, wij zijn verantwoordelijk." De wet schrijft voor dat op een zitting met het originele dossier moeten worden gewerkt.

Justitie kan de verdachten nooit meer voor hun rol vervolgen. Zij kunnen wel schadevergoedingen eisen.