Fiscus onderzoekt enorme aftrekbedragen

Zeshonderd mensen kunnen vandaag een gevreesde blauwe envelop op de mat verwachten. De Belastingdienst stuurt hen namelijk een brief waarin om uitleg wordt gevraagd over de enorm hoge aftrekposten die zij hebben opgevoerd. De fiscus zegt een miljoenenfraude op het spoor te zijn. Bij deze 600 mensen gaat het in totaal om 65 miljoen euro aan buitengewone uitgaven, waarvan de hoogste individuele aftrekpost 4,5 miljoen euro bedraagt.

De Belastingdienst onderzoekt verder nog eens 355 aangiften waarin zeer grote bedragen worden opgevoerd voor scholing, alimentatie en giften. Tweehonderd mensen zeggen meer dan een ton aan buitengewone ziektenkosten te kunnen aftrekken en 45 mensen vinden dat zij meer dan 1 miljoen euro mogen aftrekken. Een persoon beweert vijf miljoen euro aan alimentatie te hebben betaald en een ander persoon claimt zelfs 19,5 miljoen euro aftrek, vanwege bijzondere ziektekosten.

"We hebben alle aanleiding om te denken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. We willen heel graag weten hoe mensen denken aan dergelijke bedragen denken te komen", aldus een woordvoerder. De bedoeling van het kabinet is dat alleen chronisch zieken en gehandicapten gebruik kunnen maken van de regeling voor buitengewone uitgaven. De fiscus laat weten dat mensen die hun aftrekpost niet goed kunnen onderbouwen, in het ergste geval strafrechtelijk vervolgd worden.