'Aboutaleb nieuwe burgemeester R'dam'

De Rotterdamse gemeenteraad kiest vandaag of Ahmed Aboutaleb (PvdA) of Gerd Leers (CDA) de nieuwe burgemeester van Rotterdam wordt per 1 januari aanstaande. De vertrouwenscommissie heeft uiteindelijk deze twee namen aan de gemeenteraad voorgelegd.

De kandidatuur en beschikbaarheid van Gerd Leers was al langer bekend, maar Aboutaleb werd vandaag pas voor het eerst officieel genoemd. Oud-wethouder Wim van Sluis was ook lange tijd kandidaat, maar de commissie heeft besloten niet voor hem te kiezen.

Tijdens een besloten zitting zal de gemeenteraad de voorkeur uitspreken voor een van beide kandidaten. Vervolgens wordt minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken op de hoogte gesteld van de uitkomst. Doorgaans wordt de wens van een gemeenteraad ingewilligd.

Aboutaleb was tot begin 2007 wethouder in Amsterdam. Vanaf februari vorig jaar is hij staatssecretaris van Sociale Zaken. Gerd Leers is sinds 2002 burgemeester van Maastricht.

Update 16:47 uur

Gerd Leers heeft aan de NOS laten weten dat hij in ieder geval niet de nieuwe burgemeester van Rotterdam wordt. Dat betekent automatisch dat de enige andere kandidaat, Ahmed Aboutaleb, het wel wordt. Hij volgt dus per 1 januari 2009 de huidige burgemeester Ivo Opstelten op.

De officiële bekendmaking volgt later.