Vele onschuldigen in DNA database

De Britse overheid heeft toegegeven een record aantal profielen te hebben toegevoegd aan de database afgelopen jaar. Veel van die 722.464 nieuwe profielen zijn door de politie afgenomen van mensen die nog nooit veroordeeld zijn voor een wetsovertreding en ook nog nooit iets ten laste is gelegd, onschuldige burgers dus.

De DNA database van Groot-Brittannië bevat momenteel bijna vijf miljoen DNA-profielen en is daarmee de grootste DNA database in de wereld. Iedereen die wordt aangehouden voor een strafbaar feit moet zijn DNA inleveren, waarna dit DNA in de database komt. Wanneer de persoon vervolgens onschuldig blijkt en zonder enige vorm van straf vrijuit gaat, dan blijft dit DNA-profiel in de database staan.

De National Policing Improvement Agency (NPIA) maakte afgelopen week bekend dat de politie in 2006-07 722.464 DNA-profielen had verzameld, in 2005-06 700.825 en in 2004-05 520.757. Zo’n 350.000 DNA-samples die werden afgenomen afgelopen jaar, kwamen van kinderen van veertien jaar en jonger.
De overheid is in hoog tempo stiekem ‘s werelds grootste DNA database aan het bouwen. Spijt of onschuld, het negatieve effect die de database heeft op kinderen en etnische minderheden doet de overheid niets”, aldus Chris Huhne, woordvoerder van de liberaal democraten.