Anti-al-Qaeda strijders onder Iraaks gezag

Ruim 100.000 soennitisch-Arabische strijders die het opnemen tegen terreurnetwerk al-Qaeda, komen onder controle van de door sjiiten geleide regering in Irak. De Verenigde Staten zijn vandaag begonnen met het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de 'Zonen van Irak', meldde een woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht.

De Zonen van Irak is een groep strijders die tot gisteren in opdracht van en betaald door de VS optraden. Als eerste wordt ruim de helft van de manschappen, in de regio Bagdad, onder gezag van de regering geplaatst. Daarna volgt de rest in fases. Vorige week liet een Amerikaanse commandant weten dat Irak de mannen vanaf 10 november betaalt. Een vijfde van de strijders gaat op in de veiligheidsdiensten, terwijl de rest grotendeels burgerfuncties zal vervullen.

De meeste strijders vochten aanvankelijk tegen de VS en Iraakse troepen na de val van Saddam Hoesseins regime in 2003. Sinds 2006 hebben zij echter geholpen het geweld in Irak terug te dringen door aan de kant van de VS te vechten, tegen al-Qaeda-jihadisten.

De Zonen werden als eerste ingezet in de provincie al-Anbar, in september 2006. Daar wisten ze al-Qaedastrijders binnen enkele maanden uit het gebied te verjagen.