20 jaar cel voor Brusselse 'MP3-moord'

De 19-jarige Adam G. (Giza) is bij onze zuiderburen veroordeeld tot 20 jaar celstraf. De Roma-zigeuner is schuldig bevonden aan diefstal met geweld en de dood tot gevolg, maar zonder de intentie te doden. De 19-jarige Adam G. zal zijn straf uitzitten in zijn geboorteland Polen, zoals overeengekomen was bij de  uitlevering.

De nu 19-jarige Adam was 16 jaar toen hij op 12 april 2006 Joe met een messteek in het hart doodde op het Centraal Station van Brussel. De dader wilde Van Holsbeeck van zijn mp3-speler beroven maar Joe weigerde die af te geven. De openbaar aanklager had G. primair aangeklaagd voor roofmoord. De assisenjury in Brussel vond echter dat G. niet de intentie had gehad om Joe te vermoorden.

''Het is een aanzienlijke straf, ook al zal niets bevredigend genoeg zijn voor mijn cliënten", aldus een van de advocaten van de ouders van Joe Van Holsbeeck.  De vader van Joe verliet gisteren boos de rechtbank toen duidelijk werd dat de jury Adam niet schuldig achtte aan roofmoord.

Adam Giza betuigde gisterochtend zijn spijt over het gebeuren. ''Het spijt me verschrikkelijk voor wat er gebeurd is. Ik wilde niet doden. Ik vraag vergiffenis aan de ouders van Joe en aan zijn broer. Ik zou mijn leven willen geven als dat Joe zou terugbrengen''.

Het Brusselse hof benadrukte in het vonnis de "extreme ernst van de feiten" maar hield wel rekening met zijn jeugdige leeftijd. In principe kan Adam na de helft van zijn straf te hebben uitgezeten, vrijkomen.