'Culinaire aanval door Taliban'

Na het vasten zijn gisteravond meer dan 350 Afghanen, onder wie veel politiemensen en ambtenaren en de vicegouverneur van de provincie Nuristan, ziek geworden van hun feestelijke iftar. Eén man beweerde dat de grote groep opzettelijk vergiftigd is. Hij eiste de culinaire aanval namens de strijdgroep Taliban op. Dit werd door de plaatselijke autoriteiten van het Nuristaanse Asadabad vandaag gemeld.

Van de meer dan 350 eters zijn er ongeveer 160 voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Tweehonderd anderen raakten na het eten onwel. De internationale troepenmacht ISAF, geleid door de NAVO, is te hulp gesneld. Patiënten worden behandeld door onder meer militaire artsen van het bondgenootschap. De claim van de Taliban wordt door de artsen in twijfel getrokken.

Volgens een verklaring van de ISAF gaat het om een 'gewone' voedselvergiftiging. De mogelijke bron is het brood dat bij de maaltijd geserveerd is. Al het eten is bereid in de keuken van de gouverneur. De NAVO en de provinciale autoriteiten hebben nog niet laten weten wat de slachtoffers gegeten hebben.