Cohen tegen registratie etniciteit criminelen

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam is geen voorstander van het plan van PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) om voortaan de etnische achtergrond van misdadigers te registeren.

Dat liet de burgemeester gisteren weten tijdens een vergadering van de raadscommissie Openbare orde en Veiligheid. Volgens Cohen is registratie een "zeer zwaar middel, met mogelijk negatieve gevolgen voor etnische groepen in de samenleving".

Ter Horst liet dinsdag weten af te willen van het taboe op registratie van etniciteit. Volgens de minister is registratie door de politie een "neutrale doelgroepanalyse", die ook kan helpen in bijvoorbeeld de strijd tegen discriminatie.

De uitspraak van Cohen is opvallend, omdat de burgemeester eerder deze maand nog liet weten dat de meeste daders van geweld tegen ambulancepersoneel "Marokkaanse medeburgers" zijn. Een deel van dat probleem zou specifiek moeten worden opgelost samen met de Marokkaanse gemeenschap, aldus Cohen.

Dat betekent echter niet dat de burgemeester het eens is met de plannen van PvdA-collega Ter Horst: "Je zou dan van tevoren precies moeten weten wat je met de registratie wilt bereiken. Ik ken op dit moment geen omstandigheden op grond waarvan je zou moeten besluiten om tot registratie over te gaan."

Onbespreekbaar voor senaatsfractie PvdA
Han Noten, PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, zei in reactie op het registratieplan van Ter Horst dat het voor zijn fractie "onbespreekbaar" is, omdat het in strijd zou zijn met de grondwet.  Dat 'zijn' eigen minister het voorstelt doet daar niks aan af. Noten: ''Het gaat veel te ver. Als je dat toestaat, dan kun je bij criminelen ook wel gaan vastleggen of ze homo zijn en welke opleiding ze hebben gehad."

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat wel achter het plan van de PvdA-bewindsvrouw.  Ook premier Jan Peter Balkenende zei gisteren tijdens de Algemene Beschouwingen dat hij er voorstander van is. ''Als bepaalde jongeren er een rotzooi van maken, moet je die zaken keihard benoemen. We hebben behoefte aan eerlijkheid."


Cohen tegen registratie etniciteit criminelen (foto: ANP)