Voetbal: Uitslagen UEFA Cup

Vanavond speelden vijf Nederlandse clubs in de eerste ronde van de UEFA Cup. Feyenoord kreeg Kalmar FF op bezoek, NEC ontving in het Goffert-stadion Dinamo Boekarest. FC Twente, Ajax en SC Heerenveen speelden uit, tegen respectievelijk Stade Rennes, FK Borac en Vitória Setúbal. Hieronder vind je een kort verslag van deze wedstrijden.

Feyenoord - Kalmar FF
De Zweedse club, die in eigen land als een aanvallend ingestelde ploeg bekend staat, speelde in de Kuip, dat maar voor eenderde was gevuld, verstoppertje. Feyenoord speelde in de eerste helft traag en te slordig, waardoor er weinig te genieten viel. De Rotterdammers kwamen niet verder dan een schot van De Cler voorlangs en een kopbal van De Guzman die ruim naast ging. Kalmar wist in de counter zelfs geen enkel schot op doel te produceren.

In de tweede helft was er wel wat te genieten voor de toeschouwers. Inglesten dook driemaal op voor de neus van Timmer, maar in alle gevallen redde de doelman van Feyenoord. Feyenoord leefde even op met Wijnaldum, De Guzman en Hofland die bijna succes hadden, maar het was Kalmar dat in de 72e minuut scoorde. Viktor Elm wist uit een indraaiende vrije trap de 1-0 te maken.

Feyenoord probeerde in de resterende tijd nog van alles maar echt gevaarlijk waren ze niet. Ook invallers Makaay en Biseswar konden niet voor aanvallende impulsen zorgen.

NEC - Dinamo Boekarest
NEC, dat na vijf jaar zijn rentree op de Europese velden maakte, had in de eerste helft de controle over de wedstrijd, maar grote kansen kregen ze niet. Van Beukering zag vlak voor de rust een doelpunt wegens buitenspel afgekeurd worden. Een mooie indivuduele actie van Ntibazibkiza werd gestopt door doelman Lobont. Dinamo loerde vooral op de counter. Danciulescu dook bij een daarvan plotseling op voor Babos, maar de aanvaller wist de bal niet onder controle te krijgen.

Na rust begon NEC fel en na enkele kansen kopte Van Beukering de Nijmegenaren uit een voorzet van El-Akchaoui op 1-0. Daarna kropen de Roemenen wat meer uit hun schulp, maar meer dan een afstandsschot van Cristea leverde dat niet op.

NEC kreeg aanvallend meer ruimte en kreeg meer kansen. Worm zag een inzet van dichtbij gestopt worden en Ntibazibkiza en Wisgerhof zagen hun schoten over het doel gaan. Desalniettemin bleef het 1-0.

Stade Rennes - FC Twente
In de eerste tien minuten van de wedstrijd was Stade Rennes de bovenliggende partij. De ploeg wist een aantal keer in de buurt van het doen van Boschker te komen, maar deze acties waren nog niet gevaarlijk. FC Twente had daar na dertien minuten spelen een antwoord op door middel van een treffer van Denneboom. De aanvaller kreeg de ruimte om de bal binnen te koppen en wist hier optimaal van te profiteren. Direct daarna werden de Fransen via Briand gevaarlijk, maar Boschker stond zijn mannetje en keerde de bal. In het vervolg bleef de thuisploeg het overwicht hebben. Toch wisten de Tukkers er zo nu en dan ook nog uit te komen.

Na bijna een half uur spelen zorgde Briand, die Douglas te snel af was, voor enig gevaar. Boschker zat er echter weer goed bij en voorkwam erger. Aan de andere kant was Elia dichtbij het vijandige doel, maar de verdediging sneed hem de pas af. Tien minuten voor rust was Danzé dichtbij de gelijkmaker. De speler reageerde adequaat op een voorzet van Wiltord, maar miste scherpte. Uit de corner die hierop volgde wist M'Bia alsnog te scoren. Op slag van rust kwam Stade Rennes bijna op voorsprong, maar wederom M'Bia kopte de bal over het doel van FC Twente.

Kort na aanvang van de tweede helft werkte Leroy de bal bijna tegen de touwen. Boschker wist het schot echter te pareren. Kort daarna kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong na een treffer van Bocanegra. De speler kopte de bal naar de grond en liet de doelman van FC Twente kansloos. Ook daarna had Stade Rennes het betere van het spel, maar wist de kansen niet tot doelpunt te promoveren. FC Twente kreeg het steeds moeilijker en kon het spel niet meer maken. Het initiatief lag hierdoor bij de Fransen.

De laatste twintig minuten werden voornamelijk op de helft van FC Twente afgewerkt. De bezoekers kwamen nog maar sporadisch op de helft van de tegenstander, die de bal kon overnemen voor het doel werd bereikt. Vijf minuten voor tijd was Sow dichtbij een treffer voor de Fransen, maar had zijn vizier niet op scherp staan. Vlak voor tijd waagde wederom Sow het eens van afstand. Boschker bleef echter goed bij de les en voorkwam een doelpunt. Ook in blessuretijd bleef Stade Rennes beter, maar werd er niet meer gescoord.

FK Borac - Ajax
De Serviërs begonnen gedurfd en wisten een aantal kleine kansjes te creëren. De Amsterdamse verdediging was echter goed bij de les en wist deze speldenprikjes op tijd de kop in te drukken. De Amsterdammers begonnen wat lamlendig aan de wedstrijd en het duurde even voordat de eerste echte kans van Ajax te zien was. Deze eerste kans werd echter wel direct een doelpunt. Luis Suárez kwam gemakkelijk voorbij zijn tegenstander en gaf de bal voor op Miralem Sulejmani. De Serviër in Amsterdamse dienst wist deze kans in de kluts binnen te werken en Ajax in de twaalfde minuut op voorsprong te zetten.

Na het doelpunt van de Ajax werden ze wat vaker gevaarlijk. Klaas Jan Huntelaar kreeg in de zestiende minuut zelfs een prima mogelijkheid op de tweede treffer maar kon net niet bij de bal. De Serviërs waren iets te makkelijk in hun aanvallen en hierdoor ging er eigenlijk geen enkele dreiging vanuit. Ajax kreeg echter wel een aantal kansjes waarmee ze de score konden verdubbelen, echter faalde ze hierin herhaaldelijk of werd er afgefloten doordat er buitenspel werd geconstateerd. Na een corner van de Serviërs wist Ajax snel om te schakelen en via een schitterend lobje van Suárez de score in de 36ste minuut te verdubbelen.

Een minuut of vijf voor de thee kreeg ook Borac nog een kans op maar de Serviërs waren opnieuw veel te makkelijk en schoten de bal naast het doel van Stekelenburg. Op slag van rust kreeg Jeffrey Sarpong nog een grote kans op de 3-0 na een voorzetje van Suarez. De Uruguayaanse voetballer zette Sarpong alleen voor de keeper alleen schoot deze tegen doelman Grahovac op.

De tweede helft begon met een aanvallend Borac, deze aanvalslust werd vijf minuten na de rust beloond met een treffer voor de Oost-Europeanen. Een foutje van Urby Emanuelson leidde ertoe dat Milovanovic uiteindelijk wel het net achter Stekelenburg wist te vinden. Dit doelpunt werkte behoorlijk motiverend voor de ploeg uit Cacek en ze kwamen steeds vaker voor het doel van Stekelenburg. De keeper van Ajax moest dan ook meerdere malen in actie komen om zijn ploeg op voorsprong te houden.

Klaas Jan Huntelaar wist na een hoekschop van Emanuelson volledig uit het niets te scoren en de voorsprong van Ajax te vergroten naar 3-1. Het derde doelpunt van Ajax zorgde ervoor dat het geloof bij Borac verdween en dat de wedstrijd als een nachtkaars uitging. Ajax spande zich niet teveel meer in en wist uiteindelijk zelfs nog een keer het net te vinden via Huntelaar. Ajax zal morgen naar huis worden gevlogen en zich dan met een gerust hart kunnen voorbereiden op de klassieker tussen Ajax en aartsrivaal Feyenoord van komende zondag.

Vitória Setúbal - SC Heerenveen
Vitória Setúbal begon in Lissabon, want het eigen stadion was afgekeurd, met vijf Brazilianen in de basis tegen Heerenveen. De Friezen toverden een verrassing uit de hoed door Lesley Fellinga op te stellen als linksback. In de eerste minuten was er al een kleine kans voor Heerenveen via Pranjic. Na een minuut of vijf kreeg Setúbal via Chaves aan de rechterkant een vrije trap, maar deze leverde geen gevaar op. Na een minuut of 10 spelen kreeg Setúbal een corner, waarbij Vandenbussche de bal niet goed raakte en Chaves de bal in kon koppen, maar dit niet voor elkaar kreeg. De Portugezen kregen meer kansen, maar Heerenveen wist deze te neutraliseren.

Heerenveen kreeg via Beerens een kans, maar hij werd afgefloten. Na twintig minuten spelen kreeg Heerenveen via Fellinga een goede mogelijkheid. Via een goed passje van Pranjic ging Fellinga op het doel af van de Portugezen, maar in plaats van zelf te schieten, legde hij breed op Beerens die miste. Voor Sétubal schoot na 27minuten de Braziliaan Leandro Lima op de lat boven Vandenbussche, waarbij Heerenveen goed weg kwam.

Hierna kwam er wat sfeer in het stadion dat slechts gevuld was met 4.000 toeschouwers. Pranjic kreeg na een half uur de eerste gele kaart, nadat hij de rechtsback Janicio had neergelegd. Uit de vrije trap die volgde schoot Carrijo maar net naast. Setúbal bleef de partij met het meeste balbezit en kreeg ook kansjes. Heerenveen bleef ondertussen loeren op de counter en wist vrij eenvoudig overeind te blijven, ondanks de kansjes voor Sétubal. Net voor rust produceerde Laionel nog een goed schot voor de Portugezen, maar Vandenbussche wist ook deze bal te keren, waardoor het bij rust 0-0 was.

In de tweede helft was de eerste kans voor Laionel, maar hij miste. Heerenveen kreeg na een voorzet van Beerens een goede kans via Pranjic, maar hij kopte over. Vlak daarna kreeg Heerenveen haar eerste corner van de wedstrijd, maar dit leverde niets op. Heerenveen probeerde door te drukken, maar tot kansen leidde dit niet. Setúbal kreeg via Lionel een kans, maar Vandenbussche stond op de goede plaats.

Na twintig minuten spelen in de tweede helft wist Janicio de bal goed voor te krijgen en Leandro Carrijo wist de bal tegen de touwen te koppen, waardoor Setúbal op 1-0 voorsprong kwam. Daarna ging Heerenveen op zoek naar de gelijkmaker en bracht enkele verse krachten in. Via Elyounoussi, Svec en Pranjic kreeg Heerenveen mogelijkheden, maar benut werden ze niet. Daarna zakte de wedstrijd in, maar kregen de Portugezen via Lionel nog een mogelijkheid. In de blessure tijd brak Pranjic door in het strafschopgebied en wist de bal voor te krijgen, waarna Elyounoussi de gelijkmaker aan liet tekenen. Daarna drongen de Portugezen nog aan, maar het bleef 1-1.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!