De boomhut heeft de toekomst

Een natuurvriendelijke versie van het woonhuis is in de maak.

Op een dag woont iedereen in een boomhut. Dat voorspellen wetenschappers uit de Verenigde Staten en Israël. Zij zijn er van overtuigd dat ingenieuze boomhutten dé manier zijn om onze planeet van de ondergang te redden. De onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv en het Amerikaanse M.I.T zijn erg zeker van hun zaak, het eerste 'boomhuis' is er binnen tien jaar.

De 'boomhuizen' zijn anders dan de traditionele boomhut. Het huis is namelijk niet gebouwd in een boom, het huis is gemaakt ván een boom. Door gebruik te maken van airoponics (een soort hydrokorrels waardoor planten zonder aarde kunnen groeien) is het mogelijk om huizen te maken van de wortels van bomen. Plantware, de organisatie die deze technologie heeft ontwikkeld, zegt dat het al is gelukt om op deze manier bushokjes, parkbankjes en zelfs stoplichten te laten 'groeien'.

Elke huis zal geconstrueerd worden van echte, levende, boomwortels en kan elke gewenste vorm aannemen. Daarbij zullen de huizen worden uitgerust met milieuvriendelijke snufjes zoals zonnepanelen en windmolens. De huizen zoals die op dit moment zijn ontworpen, gebruiken groene energie en de boom waar het huis uit bestaat voedt zich met menselijk afval. De wetenschappers hopen dat door terug te gaan naar de basis (de natuur) de vervuiling en uitputting van de aarde tot het verleden behoren.

Professor Glaze (38) en zijn twee collega's Yael Stav (25) en Yaniv Naftaly (35) zijn al tien jaar bezig met het perfectioneren van de airoponics-techniek. Ze zijn van mening dat het boomhuis er binnen tien jaar daadwerkelijk is. "Op een cellulair niveau kunnen we er voor zorgen dat de boom binnen een sjabloon groeit. Dat betekend dat we nu op grote schaal wortels en bomen kunnen gebruiken om industrieel mee te bouwen. We kunnen levende gebouwen creëren, het materiaal is zo hanteerbaar zijn al cement." Glaze waarschuwt wel dat de eerste boomhuizen erg duur zullen zijn.

De idealistische boomhut

PvdA wil meer groene belastingmaatregelen

 

Door: DAG / Sanne van Ettinger

Foto: Daily Mail


Foto bij: De boomhut heeft de toekomst  (foto: DAG)