Zieke werknemers dienen vaker claim in

Het aantal mensen dat een claim wil indienen tegen zijn werkgever vanwege een beroepsziekte neemt toe. Dat stelt Bureau Beroepsziekten FNV. Sinds de oprichting in 2000 hebben zich bij de belangenbehartiger vierduizend mensen gemeld die een schadevergoeding eisen van hun werkgever. Volgens de FNV is er echter nog geen sprake van een claimcultuur.

In de beginjaren van het bureau klopten maandelijks gemiddeld 24 vakbondsleden aan bij het bureau om een schadevergoeding van hun werkgever te eisen. Inmiddels is dit aantal gestegen tot 32 per maand. De meeste klachten betreffen bijvoorbeeld rug- of gewrichtsaandoeningen of zijn van psychische aard. Zo meldde zich onlangs een man die magazijnwerk moest doen terwijl hij schouderklachten had die hij tijdens het werk had opgedaan. Hierdoor werd hij afgekeurd en zit hij thuis.

Van de vierduizend werknemers die zich tot Bureau Beroepsziekten FNV hebben gewend hebben er driehonderd een schadevergoeding gekregen. Vijfhonderd klachten zijn momenteel in behandeling. Volgens het bureau vallen veel klachten af omdat ze geen kans maken op een succesvolle claim. Een beroepsziektezaak duurt gemiddeld zes jaar.

Bureaudirecteur Jan Warming wil niet spreken van een claimcultuur. Volgens hem dient slechts een fractie van de werknemers met gezondheidsproblemen een claim in, terwijl een op de drie werknemers zou kampen met klachten als gevolg van werk.