Spam is vrijheid van meningsuiting

De Amerikaanse spammer Jeremy Jaynes is vrij. Spam valt namelijk onder de vrijheid van meningsuiting, oordeelde het Hooggerechtshof in de VS. Jaynes werd in 2004 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar wegens het massaal versturen van ongevraagde reclame-mails. Hij was de eerste grote spammer die op basis van de anti-spamwet veroordeeld is. De CAN SPAM Act ging op 1 januari 2004 in, maar is in strijd met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, meent de rechter nu.

In de 28 pagina's tellende uitspraak stelt de rechter dat de anti-spamwet niet geldig is, omdat deze het versturen van alle ongeadresseerde mails verbiedt, ook die met een politieke of religieuze boodschap. Dat is in strijd met het eerste amendement van de grondwet, de vrijheid van religie en meningsuiting. Volgens rechter Agee valt daaronder ook het recht op 'anonieme verkondiging van standpunten'. Daarmee is de anti-spamwet ongeldig en vervalt de veroordeling van Jaynes, ook al wordt hij gezien als een van de productiefste spammers ooit.

De wet verbiedt het versturen van meer dan 10.000 e-mails per dag. De rechter wees in zijn vonnis naar de Federalistische Documenten, een serie van 85 anonieme artikelen over de grondwet die in 1788 werden verspreid. Volgens de rechter zou het anoniem verspreiden van deze documenten vandaag de dag illegaal zijn volgens de spam-wet. De anonieme documenten speelden een grote rol bij de totstandkoming van de Amerikaanse grondwet.

De openbaar aanklager heeft al laten weten in hoger beroep te gaan bij het Federaal Hooggerechtshof, de hoogste rechterlijke macht van de Verenigde Staten. Haynes is een van de grootste spammers. Hij verstuurde honderden miljoenen e-mailberichten via de servers van provider AOL. Analisten denken dat hij meer dan 24 miljoen dollar heeft verdiend met het versturen van de mails.