Tegen 2020 weer naar de Maan

Als het aan de NASA ligt, reizen tegen het jaar 2020 weer Amerikanen naar de Maan. Hiervoor heeft de instantie toestemming gegeven voor de algehele ontwikkeling van de Ares-draagraket, de opvolger van de shuttle. Voorafgaand aan dit besluit heeft een gedetailleerd onderzoek plaats gevonden van het concept van de nieuwe draagraket.

Volgens de leiding van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is voldaan aan alle technische en veiligheidseisen. Ook is het benodigde geld voorhanden. Na dertig jaar gebruikt te zijn, raakt de huidige shuttlevloot in 2010 werkloos. Vijf jaar later moet een Ares-1 draagraket de nieuwe bemande capsule Orion lanceren. Deze kan vier tot zes astronauten plus een kleine vracht vervoeren naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

Het is de bedoeling dat de Ares in de komende decennia ook retourvluchten naar de Maan moet kunnen maken. De belangrijkste bouwers van de Ares-1 zijn ATK Launch Systems, een dochteronderneming van Boeing, en Pratt Whitney Rocketdyne. Zij kunnen de NASA in 2009 en 2010 jaarlijks minstens drie miljard dollar kosten.


Foto bij: Tegen 2020 weer naar de Maan (foto: DAG)