Hirsch Ballin: afstaan DNA is burgerplicht

Het afstaan van DNA-materiaal voor een grootschalig onderzoek naar de dader van een misdaad is een burgerplicht. Dat zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) vandaag in de Tweede Kamer, in navolging van zijn partijgenoot Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma.

Hirsch Ballin en het CDA willen dat het verplicht wordt om mee te werken aan DNA-onderzoek bij een grootschalig onderzoek naar de dader van een zwaar misdrijf, zoals mishandeling of verkrachting.

Vroeger moest voor dergelijk DNA-onderzoek nog bloed worden afgenomen. Volgens Van Haersma Buma is het afstaan van DNA inmiddels echter al lang geen inbreuk meer op de persoonlijke integriteit. "Het is nu mogelijk met een wattenstaafje wat wangslijm weg te halen. Wat is het verschil met een foto of een duimafdruk?"

De VVD steunt het idee van het CDA. De SP en ChristenUnie lopen er niet erg warm voor. "Moet wat mogelijk is, ook wenselijk zijn?", vroeg SP-Kamerlid Jan de Wit zich af. De Wit wil dat het nog steeds mogelijk moet zijn om te weigeren zonder direct verdachte te worden.

De ChristenUnie noemt zichzelf kritisch voorstander van het gebruik van DNA in opsporingsonderzoek, maar vindt het afnemen van DNA bij een grootschalig onderzoek een inbreuk op de lichamelijke integriteit. Ook PvdA-Kamerlid Ton Heerts had nog veel vragen. Het is nog onduidelijk of zijn partij het voorstel uiteindelijk haar steun zal verlenen.