Illegaal downloaden nog steeds bedreiging mediaverkoop

De markt voor illegale films en muziek op internet is zo groot dat deze de legale online markt in de weg staat. Internetproviders zouden daarvoor hun verantwoordelijkheid moeten nemen en maatregelen moeten treffen. Dat liet brancheorganisatie NVPI gisteren nog maar eens weten bij de presentatie van de halfjaarcijfers over de Nederlandse entertainmentindustrie.

“Het is tijd dat degenen die aan de poort van het internet staan, meehelpen om op te treden tegen de verspreiding van illegaal aanbod”, laat de organisatie weten. De NVPI wees in het verleden al regelmatig met een vinger naar de providers, die op hun beurt stellen dat zij slechts doorgeefluik zijn en niet verantwoordelijk voor de manier waarop hun dienst wordt gebruikt.

Blu-ray
Toch was het niet allemaal kommer en kwel. Vooral de markt van de nieuwe entertainmentproducten als Blu-ray, (legale) downloads en console-games groeide enigszins. De effecten van een teruggelopen consumentenvertrouwen en het illegaal downloaden zijn vooral zichtbaar in de meer traditionele markt voor muziek en dvd.

In de eerste helft van 2008 waren vooral Nederlandse artiesten populair. Albums van Nick & Simon, Alain Clark en Anouk vielen in de smaak, en de totale omzet van Nederlands werk steeg met bijna tien procent. De NVPI verwacht dat die lijn door nieuwe albums van Marco Borsato en Jan Smit blijft stijgen in de rest van dit jaar.

Ook de markt voor de opvolger van de dvd, Blu-ray, deed het goed. Een op de tien verkochte films staat op Blu-ray, waardoor de markt meer dan zes procent kon groeien. Bijna alle films worden nu naast dvd ook op het nieuwe formaat uitgebracht, dus het aanbod neemt halsoverkop toe. Ook steeds meer oudere series of films krijgen een release op Blu-ray, winkeliers doen volgens de NVPI goed hun best die films in de markt te zetten met acties en opvallende displays.

De verkoop van VHS is met zo'n tienduizend stuks bijna volledig ingestort. Ook het failliet verklaarde HD-DVD, de andere opvolger van dvd, verkocht erg weinig exemplaren. Wel kochten Nederlanders in zes maanden tijd zo'n 13,9 miljoen dvd's, 4,6 miljoen games en 7,5 miljoen albums op cd. Daarnaast registreerde het NVPI meer dan 6 miljoen legale downloads. Het complete lijstje is hier te downloaden (pdf).


Illegaal downloaden nog steeds bedreiging mediaverkoop (foto: DAG)