Plannen voor vijf procent minder spits

Ruim 150 werkgevers in de zes grootste stedelijke regio's willen het aantal autokilometers dat wordt gemaakt in de spits met vijf procent verminderen. Hiertoe hebben zij verschillende afspraken gemaakt onder regie van de Taskforce Mobiliteitsmanagement. Dit maakte deze taskforce vandaag bekend. De werkgevers hebben samen meer dan een half miljoen medewerkers.

De taskforce, onder leiding van oud-voorzitter van de vakcentrale FNV Lodewijk de Waal, was ingesteld door minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). De Waal had de opdracht om te zoeken naar mogelijkheden om op korte termijn iets tegen de files te doen. De taskforce presenteerde vandaag zijn voorstellen aan Eurlings en zijn collega-minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA).

Door de afspraken krijgen honderdduizenden werknemers in Randstad en de regio's Eindhoven en Arnhem-Nijmegen meer mogelijkheden om de files te ontwijken. Zo kunnen hun werktijden flexibeler worden en komen er meer alternatieven voor de auto. Werknemers worden gestimuleerd om samen naar hun werk te rijden en werkgevers geven hun werknemers ov-jaarkaarten.

Ook worden er zogenoemde smartworkcenters opgezet, satellietkantoren dichter in de buurt van de werknemers waar op flexibele tijden kan worden gewerkt. Verder krijgen zij persoonlijke reisadviezen.

Worden alle plannen gerealiseerd, neemt het aantal autokilometers in de spits met vijf procent af, zegt de taskforce.


Foto bij: Plannen voor vijf procent minder spits  (foto: DAG)