'Rel tijdens sportwedstrijd niet uitzenden'

Door ongeregeldheden tijdens sportwedstrijden buiten beeld te houden kunnen media 'de positieve waarden van de sport benadrukken'. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een vandaag gepubliceerd rapport over 'onwenselijk gedrag' in de breedtesport. De onderzoekers noemen dat als goed voorbeeld hoe de media hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Nu al worden acties van streakers en activisten die het veld opkomen bij sportwedstrijden overigens vaak niet uitgezonden, evenmin als beelden van rellen.

Negen op de tien Nederlanders vinden dat de media een grote rol spelen in de beeldvorming over agressie in de maatschappij. Landelijke campagnes zouden zich volgens het SCP meer moeten richten op sportief gedrag.

Ruim een kwart van alle Nederlanders heeft het afgelopen jaar tijdens sport onwenselijk gedrag ondervonden of zien gebeuren. Vooral bij voetbal en andere teamsporten gaat het mis. Toch vormen agressie en discriminatie zelden aanleiding voor sporters, vrijwilligers en toeschouwers om zich af te keren van de sport.

Het idee dat er relatief veel onwenselijk gedrag voorkomt rond de amateursportvelden wordt niet gestaafd door cijfers. Zo ervaren Nederlanders minder vaak onwenselijk gedrag in de amateursport (75 procent) dan rond het betaald voetbal (86 procent), op straat (86 procent) en tijdens uitgaan (83 procent). In alle drie die sectoren vinden Nederlanders dan onwenselijk gedrag de afgelopen vijf jaar sneller is toegenomen dan in de amateursport.

De onderzoekers schetsen een beeld van de mate waarin sporters als getuige of als slachtoffer te maken hebben met diefstal, vandalisme, bedreiging, lichamelijk en verbaal geweld, discriminatie en met overlast van tabaksrook, alcohol en geluid. Als voorbeelden van onwenselijk gedrag tijdens sporten noemen de onderzoekers het belagen van een scheidsrechter, het gooien van bananenschillen naar getinte spelers en een tegenstander het ziekenhuis inschoppen terwijl er geen bal in de buurt is.

Het rapport is aangeboden aan staatssecretaris van Sport Jet Bussemaker (PvdA), op wier verzoek de onderzoekers aan de slag gingen. Het SCP sloeg hiervoor de handen ineen met het Mulier Instituut, dat zich specifiek richt op sport.