Boek over Mohammed en Aisha komt er toch

Een Duitse uitgever gaat een omstreden roman over de profeet Mohammed en zijn zeer jonge bruid Aisha publiceren, zegt schrijfster Sherry Jones in de krant Leipziger Volkszeitung. De Amerikaanse uitgever Random House zag vorige maand op het laatste moment van publicatie af, na waarschuwingen dat er vanuit radicale islamitische hoek gewelddadige repercussies zouden kunnen volgen.

Jones noemt geen naam van een uitgever, maar zegt dat het boek, 'The jewel of Medina', al in oktober in het Engels verschijnt. De ophef over Randoms weigering tot publicatie werd vergroot toen Salman Rushdie, die bij de uitgever onder contract staat, zich in de zaak mengde. Hij uitte felle kritiek op het besluit, dat volgens hem neerkomt op 'censuur uit angst'.

Randoms argumentatie dat het boek gewelddadige reacties kan uitlokken bij fanatieke moslims, doet Jones in de Duitse krant af als onzin. "Iedereen die het boek leest zal zien dat het de profeet en zijn lievelingsvrouw eert". Dat een van de grootste Amerikaanse uitgevers de publicatie van haar boek niet aandurft, noemt ze 'een ontnuchterende les over de staat van de vrijheid van meningsuiting in de VS'.