'Aarde kan op 10 september vergaan'

De wereld kan op 10 september zomaar vergaan. Op die dag willen wetenschappers met de Large Hadron Collider (LHC) - de enorme ondergrondse deeltjesversneller in de buurt van het Zwitserse Genève (Wikipedia) - de eerste seconden na de oerknal nabootsen.  Hierbij kunnen kleine zwarte gaten ontstaan. Sommige bangerikken vrezen dat deze gaten niet meer dichtgaan en de aarde zullen opslokken.

Om deze ramp te voorkomen zijn de tegenstanders inmiddels naar de rechtbank gestapt. Ze eisen een verbod op de proef met de deeltjesversneller.

De organisator van het experiment, het European Nuclear Research Centre (CERN), zegt dat er geen gevaar is. De zwarte gaten zullen, als ze al ontstaan, net zo snel weer verdwijnen als ze zijn verschenen en dus geen gevaar vormen voor de aarde.

De deeltjesversneller heeft volgens de Britse krant  The Sun veel weg van een gigantische tijdmachine. De bouw, waaraan ook Nederland bijdroeg, heeft ongeveer 8 jaar geduurd. Totale kosten bedroegen 5,4 miljard euro.

De wetenschappers zullen op 10 september in de LHC atoomdeeltjes in tegengestelde richtingen afvuren. Dat gaat met een enorme snelheid, zodat de deeltjes per seconde 11.245 rondjes afleggen in de 27 kilometer lange tunnel. "Er zal niets geproduceerd worden dat nu al niet gebeurt in de natuur", zo sust een woordvoerder van de CERN mogelijke onrust.

Met dank aan Eisbaer voor de submit.